Over mij

Ik ben Marlies Mulder en Mies-O is mijn cateringbedrijf. 

Met liefde en plezier kook ik al ruim 10 jaar - het liefst vegetarisch - voor groepen en partijen. Mijn stijl is koken vanaf de basis. Zo veel mogelijk zelf maken, bakken, inmaken en fermenteren. Oude technieken waarmee met weinig, maar goede ingrediënten zo veel mogelijk smaak en voedingswaarde tot stand komt inspireren me enorm.

Everlasting Meal

Ik leerde de kunst al vroeg van mijn moeder en vond mijn eigen stijl tijdens een periode van 7 jaar 'reizen en verblijven' op kleinschalige biologische boerderijen en bedrijven. Ik las in die periode kookboeken als romans en vind dat nog steeds heerlijk om te doen! Een van mijn favoriete 'kook'boeken is An Everlasting Meal van Tamar Adler. In plaats van een bundel met recepten is het boek meer een filosofisch recept naar een heerlijk leven waarbij er altijd eerlijk eten op tafel staat. "Cooking with economy and grace". Dat is wat ik sindsdien mijzelf eigen heb gemaakt.

Franse Alpen

In de Franse Alpen kookte ik een aantal seizoen Franse drie-gangen maaltijden in skichalets. Vaak klassieke gerechten, zoals eendenborst met portsaus en gebakken appeltjes, en later ook af toe vegetarisch, zoals een kikkererwtenstoof met venkel en wortel en basilicumpesto. Vooral om te laten zien en proeven hoe lekker dit kan zijn.

 'Cafe-Culture'

In Australië maakte ik voor het eerste kennis met 'cafe-culture'. Barista koffie en all-day breakfast. Dikke plakken 'sourdough toast' met 'smashed avo' en 'poached eggs', simpele maar smaakvolle pompoensoep en 100% flourless mud-cakes (chocoladetaart) bij de Veggie Bar in Brunswick Street in Melbourne. Ook gluten- en lactose vrij bakken bleek daar 20 jaar geleden al de normaalste zaak van de wereld. Dit introduceerde me aan nieuwe ideeën, smaken en texturen. 

Community

In Somerset, Zuidwest-Engeland woonde ik bij een familie waar we elke vrijdagavond hun stukje paradijs in de bossen omtoverden tot een pop-up houtoven pizza-restaurant in de buitenlucht. Met zelfgemaakte kombucha (of ipa's), prachtige sterrenhemels en een kampvuur waren dit magische avonden. Ik werkte met vrienden van hen een tijd mee in een kleine zuurdesembakkerij en verkocht elke zaterdag hun mooie producten op het lokale bio-marktje. Ik leerde de kunst van fermenteren van zowel granen als groente, en opende daarna een eigen ontbijt & lunch cafe op dit niet-zo-platte land waar ik me behoorlijk thuis voelde. Ik heb er goede herinneringen aan. Niet alleen doordat ik vrijwel iedereen kende die binnenliep, maar ook omdat de leveranciers van verse producten lokaal en bevriend waren. 

Cultuur

Nederlanders vinden het vaak ironisch dat ik het meeste van mijn kook- en eetinspiratie in de Engelse cultuur heb opgedaan! Maar geloof me. Ik heb daar echt gezien wat 'cooking from scratch' ofwel koken vanaf de basis inhoudt. Ik heb geproefd hoe bijzonder aantrekkelijk een bord sla kan zijn als je net 5 verschillende soorten uit de eigen moestuin hebt geplukt. Hoe goddelijk lekker 'roast chicken' met 'baked potatoes' en 'gravy' kunnen zijn. En hoe het is als je scones elke dag vers bakt en vervolgens besmeert met lokale roomboter en jam van rozen & frambozen uit de tuin . Gewoon omdat ze zo mooi naast elkaar stonden te bloeien. 

Schoonheid

Koken voor groepen doe ik niet elke dag. Ik heb namelijk verschillende interesses. Mijn opleiding en achtergrond is in ruimtelijk ontwerp. Gebouwen zegmaar. De rode draad in mijn interesses is het zien en creëren van schoonheid. Dat doe ik ook door mensen te helpen bij het creëren van een fijne en mooie woonomgeving. Het is ook de reden dat ik graag in de natuur ben, in (moes)tuinen werk en veel weg ben geweest op zoek naar mooie plekken op aarde. Wáár ik ook was kwam ik in de keuken terecht. Omdat ik leuk vind om met de schoonheid van de natuur, schoonheid op het bord te creëren. Om zintuigen te prikkelen en mensen zo op meerdere lagen te voeden. Daarom blijf ik graag koken voor grotere gezelschappen. Dat doe ik natuurlijk, lokaal, seizoensgebonden en biologisch, want daarin vind ik voor alle partijen de meeste schoonheid.

Aandacht

Wat ik doe, doe ik met aandacht en liefde.  Ik weet uit ervaring dat dit de smaak, textuur én voedingswaarde ten goede komt. Ik doe dit voor mensen die dit waarderen. Om deze reden kook ik graag meerdaagse retreats, zoals yoga-, meditatie en tekenweekenden op mooie locaties in Nederland of Buitenland waar schoonheid en verbinding centraal staan.

 


 

Logo

Mies-O Catering

Dortherdijk 12-MZ

7215 LC Joppe

© Copyright. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.